Bierbrouwen

Door: Edgar van Oord.

3 lessen op woensdag van 20.00 – 22.00 uur en 1 zondag (brouwen).

Start: 31 oktober 2018.

Kosten: €95,00 (inclusief 10 liter bier, koffie/thee en lunch).

Min./max. aantal deelnemers: 8/14 personen.

Korte inhoud:

De cursus zal bestaan uit een theorie avond, bierproeven, een brouwzondag, een moment van hevelen en een avond bottelen. Het gaat dus om bier, geen pils. tijdens de theorie avond komt dat aan de orde. Ook zal dan besproken worden welk proces er gaande is tijdens het brouwen en waarvoor ingrediënten dienen. Wat is de functie van mout, hop, kruiden, etc. Ook wordt besproken wat begrippen zijn. Het is opgezet voor de hobbybrouwer, maar…. je weet maar nooit! Zo is de Pimpelmeesch ontstaan. Komt ook aan de orde.

Van het theoretisch gedeelte ontvang je documentatie en pratisch gaan we op een avond ook aan de proeverij. Om duidelijk te maken, voor zover de dat al niet wist, dat er een grote diversiteit is aan smaak, kleur en alcohol percentage. Proeven is op eigen risico als je nog moet rijden. Je mag het proefsel uitspugen!

Het brouwen zal plaatsvinden op een zondag. Het resulteert in ongeveer 10 liter bier per persoon. Die dag begint om 8.30 uur en is om 17.00 uur afgelopen. Lunch, koffie en thee zijn inbegrepen. Koffie/thee tijdens de avonden ook.

Na het brouwen zit het resultaat in een eerste vergistingsvat. Dat moet na een week overgeheveld worden voor de tweede vergisting. Vervolgens een week later is het bottelen. Daarvoor moet elke cursist zorgen voor 30 tot 40 zeer schone lege bierflesjes. En dan is het twee maanden nagisten op de fles en proeven! Misschien iets om gezamenlijk te doen, dat wordt besproken.

Zin er in? Ik zeker wel. Ik ben al 25 jaar hobby brouwer en met positief resultaat, niet alleen van mijzelf.

Tot op de cursus.

De data zijn: 31 oktober (de theorie), 11november 2018 (brouwdag), 21 november 2018 (hevelen) en 28 november 2018 (bottelen)